Nüseybe Hilal Zorlu
Hıristiyan tarikatlar arası görüş ayrılıkları, cinayetler, bir manastır ve etrafında gelişen olayları konu edinen “Gülün Adı” aynı zamanda yaşanan olayların Aristoteles’e de bağlanması ve Umberto Eco’nun oluşturduğu felsefi gizi de anlatmaktadır.
Truman Show (1998)
Filmde işi, evi ve çok sevdiği bir karısı olan Truman’ın gerçek sandığı yaşamının aslında bir stüdyoda tam otuz yıldır aralıksız bir şekilde reklam vermeden yaşamının 24 saat boyunca canlı olarak televizyonda yayımlanması anlatılmaktadır.
Takip (1998)
Takip, Christopher Nolan’ın yazıp yönettiği İngiliz neo-noir bir suç dram filmidir. Filmde Londra sokaklarında yabancıları takip eden ve başarısız olduğu zaman mesafeyi korumak için suçlu yer altı dünyasına çekilen mücadeleci ve işsiz genç bir yazarın hikayesi anlatılmaktadır.
Existenz (1999)
Varoluşa dair önemli bir sorgulamayı konu edinen ve bir oyun tasarımcısının “Existenz” adlı yeni oyununu denemek için bir grubu toplamasıyla başlayan hikâye, gerçekliği biyolojik oyun aygıtlarıyla sanal dünyaya aktarmış olan oyunun günlük hayatlarımızın bir oyun olup olmadığını düşünmemize yol açar.
Matrix (1999)
Matrix, aslında ilk sürümlerinde insanlar için kusursuz bir dünyanın kurulduğu bir programdır. Dünya’ya inanmayan insanlar simülasyondan uyanmaya çalışırlar ayrıca tam tersi bir dünyada ise insanlar simülasyonun içinde ölmektedirler.
Akıl Defteri (2000)
Akıl Defteri, eski bir sigorta müfettişi olan ve ender rastlanan bir unutkanlık hastalığına Bilimsel adıyla: Anterior Grade Memory Loss’a yakalanan ve karısının öldürüldüğü andan itibaren yeni hiçbir olayı hatırlamayan Leonard’ın hikayesi anlatılmaktadır.
Nietzsche Ağladığında (2007)
19. yüzyıl Viyana’sında hoş ve alımlı bir kadın olan Lou Salome, dönemin meşhur doktoru Breuer’i ziyarete gider ve henüz iki kitabı basılmış pek tanınmayan filozof Nietzsche’ye yardım etmesi için rica da bulunur. Ona göre Nietzsche’nin yaşamakta olduğu ruhsal çöküntü nedeniyle Avrupa’nın kültürel geleceği tehlikededir. Dr. Breuere’in hayatı Nietzsche ile tanışmasıyla değişecektir.
Black Mirror (2011)
Birçok bölümden oluşan ve her bölümde farklı konuları ele alan “Black Mirror” hem film hem de dizi serisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Distopya, ileri düzeyde teknoloji, yapay zekâ, felsefe, varoluş ve erdem gibi birçok konuyu kapsamaktadır.
Ters Yüz (2015)
Kırsal kesimde yaşayan ve hayatından çok memnun olan Riley’in zihninde neşe, üzüntü, korku, öfke ve tiksinti olmak üzere beş temel duygu yaşamaktadır. 11 yaşındaki Riley zihnindeki bu duyguların yaptıkları yönlendirmeler hayatını önemli derecede etkilemektedir. Ayrıca Riley’in zihninde hayatındaki önemli zamanları temsil eden küçük yuvarlak şekilde olan ve sarı renkte olan neşeli hatıralarının geldiği “çekirdek hatıralar” yer almaktadır. Aynı zamanda Riley zihninde yer alan “Hokey Adası”, “Şaklabanlık Adası”, “Arkadaşlık Adası”, “Dürüstlük Adası”, “Aile Adası” gibi kişilik adalara giderek kişiliklerini güçlendirmektedir.
Kaynakça:
https://www.bagimsizsinema.com/evde-kaldiginiz-su-gunlerde-izleyebileceginiz-15-felsefi-film.html son erişim tarihi 14.04.2024
https://www.imdb.com/ son erişim tarihi 14.04.2024